ECOCOOL

ECOCOOL

Rotterdam 2007

The NetherlandsDATE : 2007

TYPE : Ecological web magazine

PROJECT PRESENTED : "Ecopolis : Hong Kong havenfront groen"

LINKS : www.ecocool.nl


Hong Kong heeft economische problemen: de waarde van het vastgoed daalt, arbeid wordt duurder. De oorzaak van beide economische problemen: luchtvervuiling. De lucht in de stad is zo ongezond dat meer en meer bedrijven en werknemers wegtrekken naar elders. Architect Vincent Callebaut creëerde samen met Arnaud Martinez en Maguy Delrieu het concept Ecopolis voor Hong Kong. Aan het huidige havenfornt legt hij een aaneengesloten groen gebied, bestaande uit verschillende lagen met dakterrassen er bovenop en hier en op verschillende plaatsen verrijzen nog techno-organische boom-torens.

Het aaneengesloten groene dak kan volledig ingenomen worden door de natuur en krijgt aansluiting met bestaand groen er omheen en het aangrenzende water. Er komt woonruimte beschikbaar waardoor velen dichterbij de stad kunnen werken en er minder (gemotoriseerd) woon-werk-verkeer nodig zal zijn. De enorme, met serieuze vegetatie begroeide torens, werken luchtzuiverend. Diverse installaties gaan meer energie produceren dan het zelfvoorzienende gebied nodig zal hebben.

Bekijk veel meer en lees op de eigen site van Vincent Callebaut Architectures.

Callebaut ziet het Ecopolis concept ook als een esthetische verbetering. Dat is een interessant punt Er lijkt inderdaad een verschuiving te zijn in het gewenste stadsbeeld. De 'klassieke' beton-en-glas-skyline wordt opgelapt met groene uitstulpingen om het harde en rechte in posiotieve zin te verzachten en te ronden.

Callebaut heeft al meer van dit soort gebouwen-met-groen getekend, bijvoorbeeld een groene wolkenkrabber met aanhangende tuinen voor La Defense (Parijs), maar hetzelfde concept kan wat hem betreft op veel meer plaatsen gerealiseerd worden.

Die mooie plaatjes dus invullen met eco-technische innovaties en eco-okee-materialen en echt gaan realiseren nu.STAY IN TOUCH


PHONE : 0033.1.45.70.86.41
WEBSITE : www.vincent.callebaut.org
EMAIL : vincent@callebaut.org
POSTAL ADDRESS :
Vincent Callebaut Architectures
7, place Félix Eboué
75012 Paris
France

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

We promise that we will never share your e-mail address with any third party company.

LATEST PROJECTS