JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER

JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER

113 Housing Units

Quartier de la Cité Créative, Montpellier 2022,

France



CLIENT : Bouygues Immobilier + SCI Jardins Secrets

LOCATION : Quartier de la Cité Créative, Montpellier, France

PROGRAM : 113 Housing Units + Amenities

SURFACE AREA : 8210 m² 

STRUCTURE ENGINEERING : André Verdier

MEP ENGINEERING : Dexo

LANDSCAPERS : Land’Act + Tracer

QUALITY CONTROL : Qualiconsult

STATUS : Building Permit 

DELIVERY : 2023






JARDINS SECRETS 

MILITARY SOBRIETY & ISLAND OF FRESHNESS AT THE SERVICE OG GENIUS LOCI

The "Jardins Secrets" project is inspired by filiation of the military history of the place represented by its neighbors with perfectly organized and rationalized architectures, the rehabilitated "Lorraine" building (lot 2F) and the old cinema which will be rebuilt called "Le Cocoon”.

Secret, intimate, hidden, the School of Application of the Infantry wants to continue to cultivate this sober and pragmatic architectural identity both in its built spaces and through its environmental approach. The aim here is to open up and integrate smoothly into the suburbs of Montpellier.

The ambition is to enhance the "already there" through a seamless approach to highlight the identity of the places, the memory, the history, the special atmospheres of this remarkable place located less than a kilometer away bird's eye view of the historic center. Respect and humility guide us to offer new qualities of life and living where the new joins the old, enriches it without challenging it.

A real alternative to urban sprawl, the “Jardins Secrets” project invents a sober architecture “to share” that invites nature and biodiversity to come and nestle generously in all spaces, whether public, shared or private. “Jardins Secrets” is an island of urban freshness, an ode to the Mediterranean natural heritage, which takes advantage of the evapotranspiration of plants to bioclimate naturally.


SCULPTING THE SHADOWS AND MAKE THE LIGHT DANCE

Building in the Mediterranean is a very sensitive process. You have to be guided by common sense, especially when it comes to climate and materials. The buildings will live all year round and go through all seasons, their envelopes have therefore been designed to serve nature and the path of the sun.

The light can be extremely blinding, it creates high contrast shadows to play with to animate the architecture. Thus, the organic facades, all in convex and concave curves - inspired by Art Nouveau - act as a giant moucharabieh. They sculpt the shadows. Make the light dance. Reminds us that the right angle does not exist in Nature.


A CREATIVE ARCHITECTURE AT THE SERVICE OF THE WELL-BEING OF ITS INHABITANTS AND SUSTAINABILITY

It is the sense of history to consider as far as possible from its design the possible future uses of buildings. Flexible buildings wide open to hanging gardens that are able to embrace the constant changes of the family/intergenerational unit on the one hand and the necessary mutability between our private and professional living spaces on the other hand. Indeed, in the face of the Covid-19 health crisis and teleworking, we are witnessing an increasingly manifest fungibility between workplaces and homes.

Faced with the planned obsolescence of the current production of buildings, it seems essential to change the conceptual approach to deal with this extremely rapid evolution of society and respond to the environmental and health issues that characterize our time. The Haussmannian historical heritage demonstrates to us every day its resilience, its extraordinary resistance to time and to the evolution of society ... the reversible, modular, mutable building which minimizes the scale and cost of adaptations is not a utopia, quite the contrary.

From this approach of anticipation, results an architecture ultra-weaved but at the same time sensitive, with the structure and molding of facades partly prefabricated off-site, serialized and standardized. This almost military methodology allows housing to be scalable in order to best meet the needs of future users. By the diversity of housing typologies from T2 to T5, the project ensures a variety of occupations (urban mix) and uses (functional mix) with the desire to produce a quality urban morphology based on greater compactness. , fighting against horizontal urban sprawl and soil sealing.

In addition to offering calm, privacy, natural light, unobstructed views, this curvaceous architecture offers non-standard possibilities of finishes, customization, transformation (housing plan without interior load-bearing veil), in response to the vagaries of life. In addition, the multiplicity of residential backgrounds, and the diversity of lifestyles, cultures and social practices generate contrasting expectations that do not adapt well to overly formatted housing products. Our responses to all of these expectations allow everyone to have "their home", that is to say a framework and a quality of life according to their free appropriation.


LOW-CARBON AND GREEN HOUSING, DEMONSTRATOR OF THE BIOPHLIC CITY OF TOMORROW

Through the constitution of an offer of ecological housing, it is a question of responding to this demand so that life in the district is at the same time a factor of well-being, social cohesion, even potential for social links and of pride in living in "his residence". The aspirations of the younger generations to benefit from a living environment that respects health and the environment are significant in urban areas.

Towards RE2020, our five main environmental objectives are :

1. A frugal and low-carbon materiality : Structure in low-carbon 0% clinker concrete with a reduction of the carbon footprint between 40 and 70%, biosourced interior insulation, facade in white concrete cladding with light aggregates, white RPE coating for the facade backgrounds.

2. A very strong reduction in energy consumption : Integration of the rules of bioclimatism (course of the sun, natural lighting, natural ventilation, vegetation, rainwater recovery and gray water recycling) ; biomass boiler room ; assisted natural ventilation; roofs, Haussmann balconies and large loggias with reasoned vegetation ; mini-forest in the ground in the heart of the islet for the retention of rainwater ; recycling of gray water from bathrooms and kitchens to irrigate plants ; composting of organic waste.

3. A massive production of ENR : Photovoltaic solar panels on the roofs producing electricity.

4. Urban agriculture & biodiversity : Urban permaculture market gardening in the heart of the block and biodiversity garden on the roof of the low 2C3 building hosting beehives maintained by a local beekeeper.

5. Peaceful soft mobility : Neat bicycle rooms on the ground floor of each building and naturally ventilated underground parking.


"Jardins Secrets" offers a new type of "ecosystem" to be lived through the creation of a district of high environmental quality, with a low carbon footprint, partly producing its own energy and recycling its own waste into resources.


Vincent Callebaut Architect


JARDINS SECRETS

SOBRIETE MILITAIRE & ILOT DE FRAICHEUR AU SERVICE DU GENIUS LOCI 

Le projet « Jardins Secrets » s’inspire par filiation de l’histoire militaire du lieu représentée par ses voisins aux architectures parfaitement ordonnancées et rationalisées, le bâtiment « Lorraine » (lot 2F) réhabilité et l’ancien cinéma qui sera reconstruit dénommé « Le Cocon ». 

Secret, intime, caché, l’Ecole d’Application de l’Infanterie veut continuer à cultiver cette identité architecturale sobre et pragmatique tant dans ses espaces construits que par son approche environnementale. Il s’agit ici de s’ouvrir et de s’intégrer tout en douceur dans les faubourgs de Montpellier. 

L’ambition est de valoriser le « déjà là » par une démarche sans rupture pour mettre en valeur l’identité des lieux, la mémoire, l’histoire, les ambiances si particulière de ce lieu remarquable situé à moins d’un kilomètre à vol d’oiseau du centre-historique. Respect et humilité nous guident pour proposer de nouvelles qualités de vie et d’habiter où le nouveau s’agrège à l’ancien, l’enrichit sans le défier. 

Véritable offre alternative à l’étalement urbain, le projet « Jardins Secrets » invente une architecture sobre “à partager” qui invite la nature et la biodiversité à venir se lover avec générosité dans tous les espaces qu’ils soient publics, mutualisés ou privés. « Jardins Secrets » est un îlot de fraicheur urbain, une ode au patrimoine naturel méditerranéen, qui profite de l’évapotranspiration des plantes pour se bioclimatiser naturellement.


SCULPTER LES OMBRES ET FAIRE DANSER LA LUMIERE

Construire en Méditerranée relève d’une démarche très sensible. Il faut être guidé par le bon sens, notamment en ce qui concerne le climat et les matériaux. Les bâtiments vont vivre toute l’année et traverser toutes les saisons, leurs enveloppes ont donc été conçues pour se mettre au service de la nature et de la course du soleil.

La lumière peut être extrêmement aveuglante, elle crée des ombres très contrastées avec lesquelles jouer pour animer l’architecture. Ainsi, les façades organiques, tout en courbes convexes et concaves - inspirées de l’Art Nouveau - font office de moucharabieh géant. Elles sculptent les ombres. Font danser la lumière. Nous rappelle que l’angle droit n’existe pas dans la Nature.


UNE ARCHITECTURE CREATIVE AU SERVICE DU BIEN-ÊTRE DE SES HABITANTS ET DE LA DURABILITE

C’est le sens de l’histoire que d’envisager au maximum dès sa conception les futurs possibles usages des bâtiments. Des bâtiments flexibles largement ouvert vers des jardins suspendus qui sont en mesure d’épouser les évolutions constantes de la cellule familiale/intergénérationnelle d’une part et la nécessaire mutabilité entre nos espaces de vie privée et de vie professionnelle d’autre part. En effet, à l’épreuve de la crise sanitaire de la Covid-19 et du télétravail, on assiste à une fongibilité de plus en plus manifeste entre les lieux de travail et l’habitat.

Face à l’obsolescence programmée de la production actuelle de bâtiments, il apparait indispensable de changer d’approche conceptuelle pour faire face à cette évolution extrêmement rapide de la société et répondre aux enjeux environnementaux et sanitaires qui caractérisent notre époque. Le patrimoine historique haussmannien nous démontre chaque jour sa résilience, son extraordinaire résistance au temps et à l’évolution de la société ... le bâtiment réversible, modulable, mutable qui minimise l’ampleur et le coût des adaptations n’est pas une utopie, bien au contraire.

De cette démarche d’anticipation, résulte une architecture ultra-tramée mais à la fois sensible, à la structure et à la modénature de façades en partie préfabriquées hors-site, sérialisées et standardisées. Cette méthodologie quasiment militaire permet une évolutivité des logements afin de répondre aux mieux aux besoins des futurs usagers. Par la diversité des typologies de logements du T2 au T5, le projet assure une variété d’occupations (mixité urbaine) et d’usages (mixité fonctionnelle) avec la volonté de produire une morphologie urbaine de qualité s'appuyant sur une plus grande compacité, luttant contre l’étalement urbain à l’horizontal et l’imperméabilisation des sols. 

En plus d’offrir du calme, de l’intimité, de la lumière naturelle, des vues dégagées, cette architecture tout en courbes offre des possibilités non-standards de finitions, de personnalisation, de transformation (plan du logement sans voile porteur intérieur), en réponse aux aléas de la vie. De plus, la multiplicité des parcours résidentiels, et la diversité des modes de vie, des cultures, des pratiques sociales génèrent des attentes contrastées qui s’adaptent mal à des produits-logements trop formatés. Nos réponses à l’ensemble de ces attentes  permettent à chacun d’avoir « son chez soi », c’est-à-dire un cadre et une qualité de vie selon sa libre appropriation. 


DES LOGEMENTS BAS CARBONE ET VEGETALISES, DEMONSTRATEUR DE LA VILLE BIOPHLIQUE DE DEMAIN

A travers la constitution d’une offre en logements écologiques, il s’agit de répondre à cette demande pour que la vie dans le quartier soit tout à la fois facteur de bien-être, de cohésion sociale, voire de potentiels de liens sociaux et de fierté d’habiter « sa résidence ». Les aspirations des jeunes générations à bénéficier d’un cadre de vie respectueux de la santé et de l’environnement  sont prégnantes en milieu urbain. 

Vers la RE2020, nos cinq principaux objectifs environnementaux sont :

1. Une matérialité frugale et bas carbone : Structure en béton bas carbone 0% clinker présentant une réduction de l’empreinte carbone entre 40 et 70%, isolant intérieur biosourcé, façade en vêture de béton blanc avec agrégats clairs, enduit RPE blanc pour les fonds de façades.

2. Une très forte réduction des consommations d'énergie : Intégration des règles du bioclimatisme (course du soleil, éclairage naturel, ventilation naturelle, végétalisation, récupération des eaux de pluie et recyclage eaux grises) ; Chaufferie biomasse ; ventilation naturelle assistée ; toitures, balconnets haussmanniens et larges loggias à la végétalisation raisonnée; mini-forêt en pleine terre au cœur de l’îlot pour la rétention des eaux de pluie ; recyclage des eaux grises provenant des salles de bains et des cuisines assurant l’irrigation des plantes ; compostage des déchets organiques.

3. Une production massive d’ENR : Panneaux solaires photovoltaïques sur les toits produisant de l’électricité.

4. Une agriculture urbaine & biodiversité : Maraichages urbains en permaculture en cœur d’îlot et jardin de la biodiversité en toiture du bâtiment 2C3 bas accueillant des ruches entretenues par un apiculteur local. 

5. Une mobilité douce apaisée : Locaux vélos soignés en RDC de chaque immeuble et parking en sous-sol naturellement ventilé.


« Jardins Secrets » propose donc un nouveau type « d’écosystème » à vivre par la réalisation d'un quartier de haute qualité environnementale, à faible empreinte carbone, produisant en partie sa propre énergie et recyclant ses propres déchets en ressources.


Vincent Callebaut Architecte





STAY IN TOUCH


PHONE : 0033.1.43.43.08.56
WEBSITE : www.vincent.callebaut.org
EMAIL : vincent@callebaut.org
POSTAL ADDRESS :
Vincent Callebaut Architectures
2, rue de la Roquette
75011 Paris
France

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER





We promise that we will never share your e-mail address with any third party company.

LATEST PROJECTS