top_bottom
Slideshow of this Project Press F11 for Full Screen
CORAL REEF, MATRIX AND PLUG-IN FOR 1000 PASSIVE HOUSES
PORT-AU-PRINCE 2011
HAITI
image

Partager
PROGRAM : "Construction of 1000 prefabricated passive houses"
CLIENT : Municipality of Port-au-Prince
LOCATION : Port-au-Prince, Haiti
PERSPECTIVES : Benoit Patterlini
STATUS : In progress
coral_pl01
coral_pl02
coral_pl03
coral_pl04
coral_pl05
coral_pl06
coral_pl07
coral_pl08
coral_pl09
coral_pl10
coral_pl11
coral_pl12
coral_pl13
coral_pl14
coral_pl15
coral_pl16
coral_pl17
coral_pl18
coral_pl19
coral_pl20
coral_pl21
coral_pl22
coral_pl23
coral_pl24
coral_pl25
coral_pl26
coral_pl27
coral_pl28
coral_pl29
coral_pl30
coral_pl31
coral_pl32
coral_pl33
coral_pl34
coral_pl35
coral_pl36
coral_pl37
coral_pl38
coral_pl39
coral_pl40
coral_pl41
coral_pl42
coral_pl43
coral_pl44
coral_pl45
coral_pl46

.

CORAL REEF, MATRIX AND PLUG-IN FOR THE CONSTRUCTION OF 1000 PREFABRICATED PASSIVE HOUSES

Called «The Pearl of West Indies», Haiti was during a long time the most visited country of the Greater Antilles representing the occidental third of Hispaniola Island. Devastated in 2010 by an earthquake measuring 7.0 on the Richter scale, the country has now to be rebuilt from new innovative architectural and town-planning concepts.

The Coral Reef project plans a matrix to build a three dimensional and energy self-sufficient village from one and only standardised and prefabricated module in order to rehouse the refugees from such humanitarian catastrophes. This basic module is simply made of two passive houses (with metallic structure and tropical wood facades) interlocked in duplex around a transversal horizontal circulation linking every unit.

Inspired from a Coral reef with fluid and organic shapes, the overall project presents itself as a great living structure made of two waves dedicated to accommodate more than one thousand Haitian families. These two inhabited waves undulate along the water on an artificial pier built on seismic piles in the Caribbean Sea. From concave curves to convex curves, the housing modules are aligned and piled up by successive stratums such as a great origami. Between the two inhabited waves is created a sumptuous interior canyon in pixels with terraces and cascades of food gardens.

Actually, the laying-out in staggered rows of the plane-parallel base modules enables to superimpose the passive houses in cantilever and to multiply the vision axes towards an endless number of perspectives. Each roof of each module becomes then an organic suspended garden enabling to each Creole family to cultivate its own food and to use themselves their own wastage as compost.

This canyon is a true tropical ecosystem for the local fauna and the flora. Ode to the urban biodiversity, it is also the central axis of the communitarian life of this futuristic village and respectful of its environment. Between the waves of these ecological housing, the sinuous lines of the anti-seismic basement (absorbing the vibrations in case of earthquake) integrate the public functions of the social life. Aquicultural farms welcome pisciculture pools whereas the purification plant lagoons recycle the used waters before rejecting them in the sea.

The Master Plan can evolve and extends itself according to the «plug-in» principle. The urban framework of this ecological village remains thus undetermined, flexible and develops itself continuously according to the time and the space. New extension modules, also prefabricated in factory and brought by cargo will be actually added such as a giant meccano set to correspond to the needs of inhabitants completing the basic matrix.

The visible sinuosity of this built landscape is structured by eight spine columns integrating all the vertical circulations linked together by two horizontal storeys crossing through a straight line the whole village from end to end. The whole set forms a compact orthogonal system that distributes all the flows through each module. The project is eco-designed and integrates all the bioclimatic systems as well as the renewable energies. Actually, the sea thermal energy conversion is made in the coverage of the pier by using the difference of temperature between the superficial waters and the deep waters. The kinetic energy from marine currents is converted by hydro-turbines under the pier into electrical energy; the sinusoidal pergolas on the roof attract the solar energy by photovoltaic panels and a park of spiral wind turbines is planted in the great tropical garden that covers the logistical basis.

Taking advantage of the same natural and climatic conditions from the beginning as its neighbour island, Dominican Republic, Haiti is one of the countries that profits from one of the biggest potentials to reinvent a new sustainable urbanity and to implement the biggest challenges of reconstruction as a matter of urgency. The Coral Reef prototype project is in this context of humanitarian crisis a positive and dynamic answer fighting for the sustainable industrialised and standardised rebuilding of collective social housing of humanitarian and environmental high quality in disaster area.

Vincent Callebaut Architect

TEXTE FRANCAIS

CORAL REEF, MATRIX ET PLUG-IN POUR LA CONSTRUCTION DE 1000 MAISONS PASSIVES PREFABRIQUEES

Surnommé "la perle des Antilles", Haïti fut un temps le pays le plus visité des Grandes Antilles occupant le tiers occidental de l'île d'Hispaniola. Dévasté en 2010 par un séisme de magnitude 7.0 sur l’échelle de Richter, le pays est aujourd’hui à reconstruire à partir de nouveaux concepts innovants aussi bien architecturaux qu’urbanistiques.

Le projet Coral Reef planifie une matrice pour construire un village tridimensionnel et auto-suffisant en énergie à partir d’un seul et unique module de base standardisé et préfabriqué afin de reloger les réfugiés de telles catastrophes humanitaires. Ce module de base est simplement constitué de deux maisons passives (à ossature métallique et aux parements de bois tropicaux) imbriquées en duplex autour d’une circulation horizontale transversale reliant chaque unité.

Inspiré d’un récif corallien aux silhouettes fluides et organiques, le projet dans son ensemble se présente comme une grande structure vivante constituée de deux vagues destinées à abriter plus de mille familles haïtiennes. Ces deux vagues habitées ondulent le long de l’eau sur un pier artificiel construit sur pieux sismiques dans la mer des Caraïbes. De courbes concaves en courbes convexes, les modules de logements viennent s’aligner et s’empiler par strates successives comme un origami géant. Dans l’interstice de ces deux vagues habitées, se crée un somptueux canyon intérieur pixélisé de terrasses et de cascades végétales.

En effet, .la disposition en quinconce des modules de base parallépipédiques permet de superposer les maisons passives en porte-à-faux et de multiplier les axes de vison vers une infinité de perspectives. Chaque toiture de chaque module devient dés lors un jardin biologique suspendu permettant à chaque famille créole de cultiver ses propres denrées alimentaires et de composter ses propres déchets en toute autonomie.

Ce canyon est un véritable écosystème tropical pour la faune et la flore locale. Ode à la biodiversité urbaine, il est aussi l’axe central de la vie communautaire de ce village futuriste et respectueux de son environnement. Entre les ondes de ces habitats écologiques, les tracés sinueux du socle antisismique (absorbant les vibrations en cas de tremblement de terre) viennent intégrer les fonctions publiques de la vie sociale. Des fermes aquicoles accueillent des bassins de pisciculture tandis que des lagunes de phyto-épuration recyclent les eaux usées avant de les rejeter à la mer.

Le Master Plan est évolutif et se développe sur le principe du «plugin». La trame urbaine de ce village écologique reste donc indéterminée, flexible et se développe en continu dans le temps et l’espace. De nouveaux modules d’extension, également préfabriqués en usine et amenés en cargo, pourront effectivement venir se greffer comme un mécano géant au fur et à mesure des besoins afin de complémenter la matrice de base.

La sinuosité apparente de ce paysage construit est néanmoins structurée par huit colonnes vertébrales intégrant toutes les circulations verticales reliées entre elles par deux plateaux horizontaux traversant en ligne droite tout le village de bout en bout. Le tout forme un système orthonormé compact qui distribue tous les flux à travers chaque module.

Le projet est éco-conçu et intègre aussi bien le bioclimatisme que les énergies renouvelables. En effet, l’énergie maréthermique est produite dans le tablier du pier en exploitant la différence de température entre les eaux superficielles et les eaux profonde; l’énergie marémotrice convertit en énergie électrique le courant des marées sous le pier; les rubans sinusoïdaux en toiture captent l’énergie solaire par des panneaux photovoltaïques; et un parc d’éoliennes spiralées est planté dans le grand jardin tropical qui recouvre le socle logistique.

Bénéficiant des mêmes conditions naturelles et climatiques de départ que sa voisine, la République Dominicaine, Haïti est l'un des pays qui jouit d’un des plus grands potentiels pour réinventer une nouvelle urbanité responsable et pour mettre en œuvre les plus grands challenges de reconstruction en urgence. Le projet prototype Coral Reef se présente dans ce contexte de crise humanitaire comme une réponse positive et dynamique militant pour le la reconstruction durable, industrialisée et standardisée de logements sociaux collectifs de haute qualité environnementale et humaine en zone sinistrée.

Vincent Callebaut Architecte